Dubai: De konstgjorda öarna

När vi åkte till Maldiverna sist flög vi över Dubais konstgjorda öar i Persiska viken. Jag blir ganska fascinerad av dom nya landmärkena och nyfiken på det färdiga resultatet och arbetet bakom projektet. Dubai satsar onekligen stort.


Två av ”Palm-öarna” och ”Världen” längst bort…


The Dubai Waterfront, Palm Jebel Ali, Palm Jumeirah, The World och Palm Deira

Nakheel är företaget som ligger bakom byggandet av dom här orginella öarna och på deras sida kan man läsa mer om projekten.

Waterfront

Waterfront är området som ligger längst västerut.

Palm Jebel Ali

Den här ön är dubbelt så stor som Palm Jumeirah och här kommer det att finnas lyxiga hotell, bostäder och lägenheter.
Största delarna av palm-öarna är gjorda av sand men det finns även delar som är flytande eller byggda på styltor i vattnet. Waterstudio är ett nederländskt företag som specialiserar sig på byggnader på vatten. Kolla in deras sida. Där finns massor av biler och skisser på deras coola projekt. Bl.a. husen som ligger på den arabiska texten som ni ser i den inre cirkeln i Palm Jebel Ali.

Palm Jumeirah

Här kan man läsa om färdiga och kommande hotell på Palm Jumeirah. Den stora byggnaden längst ut  på ön är det nyöppnade hotellet Atlantis som jag tänkte skriva mer om i ett annat inlägg.

The World

The World är 300 öar som bildar formen av världskartan


Den första färdiga ön i ”The World”

Har man tillräckligt med pengar kan man köpa sin egen ö här. I januari i år var 60% av öarna sålda. Jag läste någonstans att det ryktas att Rod Stewart har köpt ”Storbritannien” och Tommy Lee ska ha köpt Grekland. Det skulle vara intressant att veta om någon har köpt ”Sverige” än. 🙂

Palm Deira

Palm Deira, det tredje projektet i ”palm-trilogin”, har tydligen en mer arabisk prägel. När allt är färdigt, troligtvis runt 2015, kommer det att vara världens största konstgjorda ö med plats för över en miljon människor.

(Bilder: Snusans egna, Eikongraphia, palmjumeirah.ae, theworld.ae, waterstudio.nl, liveworldtours.com)

1 thought on “Dubai: De konstgjorda öarna

  1. Cooolt! Efter lite surfande kunde jag konstatera att Sverige-ön var såld. Synd, jag hade varit spekulant annars… om jag hade haft de pengarna vill säga… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s