Behöver råd om svart fasad

Mamma frågade härom veckan om vi verkligen skulle ha svart fasad på huset. Hon verkar inte tro att vi tänkt igenom det här riktigt. Svart hus? Det låter förfärligt… När vi i vintras berättade för henne att vi skulle ha svart kök tittade hon lite konstigt på oss och efter en stund frågade hon försiktigt om det inte blir problem med garanti och sådant då… 😮 Svart finns inte ens på kartan för henne. Förrän nu. Hon ska få se hur snyggt det kan bli. Ja svart fasad kanske fortfarande är otänkbart för vissa men för oss är det en självklarhet och en av de få saker vi varit överens om från början. Men vilken svart nyans ska man ha? Vi har provmålat en svart och två brutna varav en med aningen vitt i och en med lite vitt och blått i sig. Den riktigt svarta såg faktiskt bäst ut på de brädor vi målade men hur blir det när det kommer upp på ett helt hus? Blir det inte för mörkt? Vad ska man tänka på? Är det någon som har erfarenhet av detta?

Svart Fasad

Bilder: Anebyhus, ArkitekthusMyresjöhus, Norrbottenskuriren, Aftonbladet

10 tankar på “Behöver råd om svart fasad

 1. Har ingen aning angående kulörvalet om man ska bryta färgen eller inte. Det enda jag vet med säkerhet är att brädorna spricker när det blir varmt på sommaren. Så ni får nog räkna med att panela om lite varstans efter något år eller två. Vi har sett denna effekten på de nybyggda husen. Dock sägs det att det är värre att måla svart på ett ” nyare” virke, än det som varit målat redan i flera år.. Jag hoppas på detta då vi kommer att måla vårt hus svart nästa år 😉
  kram och lycka till!

 2. Det som såg lite gråsvart ut var snyggt! gillar själv svart och tycker självklart ni ska köra på det, men när det gäller nyanser har jag ingen aning. =)

 3. Svart blir skitsnyggt!

  Jag tänkte själv senast igår ang vår renovering inne, att de enda grejer jag inte är helt 100% nöjd med är då vi har lyssnat lite för mycket på andra. Framförallt andras farhågor. Man måste ju våga för att vinna, eller hur!?

  Gå på magkänslan!

 4. Som ovan säger så är det lättare för trät att spricka då det blir VARMT när solen ligger på. Men snyggt är det. Vi valde Falu svart efter lite velande och det ångrar vi inte. Falu svart är matt svart och med en aningens aning liiite rött i (falu röd) vilket gör att den svarta inte känns svart svart utan varm svart och ger lite liv. Dessutom ser det alltid svart ut. När vi provmålade med en annan plastbaserad färg som är blank, såg det ibland ut i olika vinklar som att det svarta blev blått.

 5. Hittade in till din blogg idag!
  Vi har målat vårt hus i en svart färg med aningens grått i för att mjuka upp det lite. Det som vi ångrar i efterhand är att vi inte grundmålade våra plankor innan vi byggde lösvirkeshuset utan målade först efter att vi byggt klart huset. Detta har lett till att när plankorna knymper och rör på sig, vilket trä gör beroende på årstid, så blir det ränder mellan plankorna. Men grundmåla trät är alltid bra att göra, oavsett färg för att undvika sådant.
  Vi älskar vårt svarta hus och jag ångrar det inte för en sekund utan är jättenöjd. Så det är klart att ni ska måla svart.
  En annan sak som är bra att tänka på är att färgen blir mer markant när den kommer upp på en stor yta. Ex. väljer ni en färg med lite brunt i kan det lätt upplevas som mer brunt när den kommer upp på huset än vad det ser ut på provbiten.
  Lycka till nu och hör av dig om du har fler frågor.
  /Helena

 6. hej!
  vi målade vårt hus svart nu iår…hade rött innan, använde caparol LF oljetäcklasyr …nr S= 800.00.
  Vi är supernöjda båda två…folk trodde vi fått en knäpp som skulle ha ett svart hus;)..men nöjdare kunde jag inte blitt! finns bilder på bloggen om du vill kolla! kram

 7. Haha, glömde säga att min pappa e som din mamma…hans reaktion var: det finns väl för helvete ingen som målar huset svart;)..men tom han säger nu att det är riktigt snyggt…och tur e la de för han va den som hjäpte oss måla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s