Nyanser av vitt

Det här med vita kulörer är ju ett kapitel för sig. Samtidigt som min sambo tänker att ”vitt är väl vitt” och inte alls förstår mina bryderier kring det här med färgsättningen går jag och grubblar mig blå över vilken vit färg vi ska välja, vilken kulör ska vi bryta den med? Kalla nyanser, brutna med grått och blått eller varma toner brutna med gult? Det finns trots allt en del att ta hänsyn till när man väljer nyans, till exempel ljuset, väggarnas struktur, den övriga inredningen och övrig färgsättning.

Rum i söderläge som får mer ljus ger en varmare känsla medan rum som vetter mot norr kan ge väggarna en kallare nyans. Samtidigt kan en vit färg som är bruten med gult upplevas som grönaktig i det blåaktiga ljuset från norr. Ytterligare en faktor är lågenergilamporna som ger ett kallare sken än glödlamporna. (Åh vad jag saknar glödlamporna…) Vilket golv har rummet? Vilka färger har resten av rummet? Kommer någon annan färg att reflekteras i väggfärgen? En röd fondvägg kan till exempel göra att de vita väggarna ser rosa ut, ett gulaktigt trägolv kan förstärka det gula i en varmvit nyans.

Man bör inte blanda varma och kalla  nyanser av vitt eftersom det ger en rörig känsla. Man kan absolut blanda olika vita kulörer bara man ser till att hålla sig till samma skala. Tillsammas med mörka träslag gör sig varmare nyanser bra medan ljusa kulörer med fördel kan kombineras med en neutralare vit.

Sen ska man ju ta ställning till om man vill ha en matt eller blank färg. Man vill kanske inte ha samma färg i vardagsrummet som i kök, tvättstuga och barnrum där väggarna bör vara lite mer tåliga. Här kan man läsa mer om olika ytor.

Åse med bloggen Interiörguiden skriver väldigt bra om färgsättning.

Bilder: Alcro – Färgproverna kommer från Alcros kollektion ad.white

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s